Om oss

Om oss

Historien, information och kontakt

Förening Tostesta Felag

 

Vi är en historisk förening som startades 2008 och äger samt driver ett långhus i Ösmo. Huset ligger alldeles vid sjön Muskan intill Körunda Golf  och Hotell, ca 5 km norr om Ösmo.

 

I föreningen drivs vi av ett engagemangmed att dela historisk kunskap från järnålder till medeltid med hantverk etc.

Vi har skolklasser och företagsevenemang arrangemang med femkamp. Privat fest, gille kan ordnas och bli en unik upplevelse för en kväll.

 

Alla är välkomna på våra Tostesta dagar då vi går i klädda så likt som möjligt mellan järnålder och medeltid.

 

I mitten av augusti hålls en årlig Järnålders-marknad där det finns marknad, handel och muntrationer som för 1000 år sedan.

Ansvariga är:

  • Ordförande: Regina Schmidt
  • Vice ordf: Benny Magnusson
  • Sekreterare: Magnus Johansson
  • Kassör: Lotta Falge
  • Marknadsansvarig: Lena Stalklinga

Järnåldershuset

 

Huset byggdes under 1998 och stod klart under oktober det året. Det är 24 meter långt och 8 meter brett. Taket är täckt med vass; delvis lokalt tagen och delvis importerad från Polen.

Huset bärs upp av vertikalt ställda stockar eller pålar av några decimeters diameter.

 

Pålarna står i två parallella rader i husets längdriktning. Avståndet mellan pelarraderna är uppskattningsvis 5 à 6 meter.

I längdriktningen är avståndet mellan pelarna uppskattningsvis 3 à 4 meter. Taket bärs upp av grova stänger, som är förankrade i marken utanför långsidorna och möts vid nocken. De enda ljuskällorna är dörrar; på kortsidorna och en mitt på ena långsidan. Dessutom finns en öppen eld mitt i salen.

Toste från Ingvarssten

 

”Sven och Sten reste stenen efter Toste, sin fader, som blev död i Ingvars följe. Och efter Torsten och efter Östen, Alvhilds son.”

 

I parken vid Vansta gård står den tredje stenen som hittades i åkern. Den hittades år 1903. Det är en speciell sten, en så kallad Ingvarssten. Stenen talar om "Toste som blev död i Ingvars följe". Där deltog åtminstone Toste, möjligen även Torsten och Östen.

 

Här omtalas det största kända vikingatåget österut, nämligen Ingvar den Vittfarnes färd till Särkland under den första delen av 1000-talet. Det finns ett 30-tal runste nar runt om i Mälarlandskapen som omtalar denna färd. Den slutade tydligen olyckligt. Om denna vikingaexpedition kan man läsa i den isländska sagan om Ingvar den Vittfarne.

Kontakta oss

 

Ni kan kontakta oss via e-post eller via Facebook.

 

Facebook:

www.facebook.com/tostesta

 

e-post:

tostestafelag@gmail.com

 

Instagram:

www.instagram.com/tostestafelag

 

Bli medlem

 

Som medlem får du vara med och utveckal och dela vår unika långhus.

 

Medlemsavgiften är 150kr/år eller 200kr/år för familjen (2 vuxna och 2 barn).

Ta sig hit med bil:

Järnåldershuset ligger ca 35 min från Stockholm och Södertälje. Kör till Ösmo, följ gröna små skyltar till Körunda Golf och konferenshotell. Ca 4 km norr om Ösmo.

 

Besöksadress:

Körunda 26

148 91 Ösmo

© 2018 Tostesta Felag  |  Webbdesign av Rarog